Апробаційне проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту за спеціальністю 125 «Кібербезпека» у 2022/2023 навчальному році

Завідувачка кафедри кібурбезпеки та математичного моделювання НУ “Чернігівська політехніка” Ткач Ю.М. прийняла участь у відкритих зборах, на яких обговорювались питання виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 20 березня 2023 року №311 «Про апробаційне проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту за спеціальністю 125 «Кібербезпека» у 2022/2023 навчальному році» 27 квітня 2023 року відбудеться апробаційне проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) за спеціальністю 125 Кібербезпека на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти для здобувачів 2023 року випуску всіх форм здобуття освіти.

Було зазначено, що ЄДКІ є важливим елементом забезпечення якості вищої освіти, але його проведення повинно здійснюватися у сприятливі терміни із забезпеченням однакових прав для всіх її здобувачів, оскільки:1. Проведення ЄДКІ під час запровадження в державі особливого періоду (воєнного стану) обмежує права здобувачів вищої освіти вищих військових начальних закладів (закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання) зі спеціальності “Кібербезпека”, адже 100% з них приймають участь у забезпеченні оборони України. Таким чином, здобувачі вищої освіти перебувають в нерівних умовах. Тому на час особливого періоду (воєнного стану) проведення ЄДКІ є недоцільним;2. Дата проведення ЄДКІ не враховує графік навчального процесу (не завершене стаціонарне навчання) і не дає можливості цілком опанувати здобувачами компетентності та програмні результати навчання під час вивчення обов’язкових освітніх компонент упродовж всього нормативного терміну у закладі вищої освіти, визначених стандартом вищої освіти за спеціальністю 125 “Кібербезпека” та освітньою програмою; 3. Переважна більшість студентів розташовується на значній відстані від локації ЗВО (за кордоном, в інших містах, на окупованій території, в ЗСУ) і не мають можливостей прибути до своїх навчальних закладів у визначений термін;4. В освітній програмі студентів, які залучаються до такого експерименту не передбачений ЄДКІ;5. Ймовірні повітряні тривоги не дають надійної можливості забезпечити безперервність процесу проведення апробаційного ЄДКІ.Учасники одностайно вирішили звернутись до Міністра МОН України Оксена ЛІСОВОГО, Голови підкомітету з питань вищої освіти (ВР України) Юлії ГРИШИНОЇ та Голови НАЗЯВО Андрія БУТЕНКА з проханням сприяти у перенесенні термінів апробації на час скасування особливого періоду (воєнного стану) та відновлення аудиторного навчання за спеціальністю 125 «Кібербезпека» у ЗВО України.